blank

Заветът

Пожелавам ви да вярвате в доброто, в успехите, и най-вече, да вярвате в себе си. Да мечтаете и да преследвате своите мечти- дръзко, напористо, и докрай! Заклевам ви – да помните нашето училище и да помагате на нашето училище! Да помните нашия град и да помагате на нашия град! Да помните нашата Родина и винаги да й помагате- където и да се намирате! Направете я такава, че да се гордеем с вас!

Венци Станев често говореше за простичките неща в живота, за житейските истини, на които трябва да учим децата си, защото те правят света по-добър. Често споделяше и “уроци”, или притчи, на които се е натъкваше из необятните поля на интернет пространството – леки истории, които отразяваха вижданията му, които да се помнят лесно от децата.

Ако трябва да обединим неговите завети, вън от неизменното “Помнете нашето училище, нашия град и нашата Родина и винаги се връщайте”, то това са нещата, които отстояваше и правеше неотменно, думите които остави да “кънтят” – които според нас – го правеха “душа камбана” – един истински, добър човек.

Сега на ход сме ние – да претворяваме това добро и този чист оптимизъм, в който вярваше.


1. Прощавай. Баба му е казавала, че за „за да имаме голяма burtă (голямо коремче, т.е. да сме щастливи в живота) – трябва да се научим да прощаваме”. Той го бе превърнал в свое верую повече от всичко друго на света. Прощаваше с размах. Прощаваше на хора, които активно и видно са се опитвали да му навредят, на тези, които с думи или с дела са го ранявали. Прощавяше и забравяше. А после и протягаше ръка, за да помогне тъкмо на опиталите се да му навредят. Трудно го разбираха в това отношение хората – дори и близките му хора – но именно искреното умение да прости и да забрави го правеше щастлив, а така правеше и хората около себе си щастливи.

2. Във всеки човек има нещо красиво. Научи се да правиш комплименти – но не лъжи хората, не се “мазни”. Заобиколени сме от лъжи и грозни неща, не бъди част от тях – научи се да виждаш красивото у всеки човек и не пропускай да му кажеш, че го виждаш. Така се прави истински комплимент.

3. “Бъди щедър. Господ ни връща даденото, затова давай със сърце.” Той просто нямаше равен в това отношение. Нямаше никаква привързаност към вещи, дрехи, материални обекти – затова ги раздаваше наистина с размах. Достатъчно бе някой само да каже “тази чаша е интересна” и отговорът бе “Харесва ли ти – твоя е. Всъщност вземи ги и четирите”…

4. Знай как да си поискаш. Съдбата обича смелите и тези, които знаят какво искат. Харесва ти – кажи. Не ти харесва – кажи. Никога няма да получиш това, което искаш, ако вместо “да, искам” кажеш “може би”.

5. Ако нещо не разбираш – попитай. Искаш да бъдеш разбран – обясни. Искаш нещо – помоли. Някой ти липсва – обади му се. Научи се да казваш “не” и не прекарвай времето си с хора, с които не се чувстваш добре. Овладей умението да комуникираш, само така няма да си все неразбран.

6. Не спори. Ако дълбоко в себе си знаеш, че си виновен – признай си, не се оправдавай. Научи се да разпознаваш грешките си и да се извиняваш, ако не си прав.

7. Помни, че не си длъжен на никого. Не плащаш данък “обществено мнение”. Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Помни и че никой не е длъжен на теб. Бъди толерантен – всеки има своята истина.

8. Светът около теб не е нито добър, нито лош – той е такъв, какъвто е. Животът е несправедлив – примири се с този факт. Каквото и да стане – поеми дълбоко въздух и си помисли, че и това ще мине. Спомни си притчата “няма да е все така”.

9. Животът е кратък. Не съжалявай за миналото, не се страхувай за бъдещето и не се оплаквай от настоящето. Наслаждавай се на мига. Не пести време и пари, за да опознаваш света – той ще те научи на много. Живей днес, защото вчера вече го няма, а утре може да не настъпи.

10. Вярвай в себе си, дори и никой да не вярва в теб. Мечтай смело! И се научи, като “жабчето” да бъдеш глух за страховете на останалите. Не им позволявай да ти насадят своите собствени съмнения – следвай интуицията си и се бори за мечтите си – дори и когато изглеждат невероятни или арогантни. Това е единственият начин да бъдеш успешен.

11. Обгради се с обич и казвай на любимите си хора, че ги обичаш и че се гордееш с тях. Почти нищо друго няма значение. Подреди приоритетите си около нещата, които наистина си заслужават. Останалото е само пясък. И няма значение колко пълен е животът ти, винаги ще се намери място и за една бира с приятели.

blank

Линкове към любими уроци/притчи:

  1. Урокът на професора
  2. Няма да е все така
  3. Жабчето

От трите му силни момичета…

Мечтите на Венци Станев | Ventsislav Stanev's Dreams